Presentació

Ciutats Vivibles des de la diversitat que l’habita” neix del viatge engegat per Entrepobles l’any 2012 per explorar el camí que en els feminismes resumim com a “posar la vida en el centre” o ”el bon viure”. D’aquí van sorgir les jornades d’economia i cures “Per una vida vivible en un món limitat” (juntament amb una xarxa d’entitats socials, ecologistes, de cooperació internacional i del moviment feminista); “Els nostres cossos, les nostres vides. Aportacions feministes a la salut“ (2015)  (amb CAPS i la Xarxa de Dones per la Salut); o el treball entorn la sobirania alimentària en el qual, entre d’altres coses, s’ha promogut la publicació de l’Informe pel Dret a l’Alimentació o d’ Arran de terra, indicadors participatius de Sobirania Alimentària a Catalunya.

El procés de Ciutats Vivibles va comptar inicialment amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vilafranca així com amb  la col·laboració de diferents organitzacions (vegeu els enllaços d’interès en aquest bloc). Progressivament però les persones i col·lectius involucrats han anat augmentant, i Ciutats Vivibles continua recorrent camí més enllà del projecte inicial.

Amb Ciutats Vivibles es planteja una intervenció glocal al territori-ciutat i el que suposa sentir-lo, pensar-lo, viure’l i transformar-lo des del sosteniment de la vida. Comencem treballant entorn dos eixos: el context i la ciutat relacional. I els ampliem amb la ciutat diversa, saludable, i genealògica. Al documental i el llibre els trobareu desenvolupats. De fet, tot el que ha sorgit (i sorgirà) entorn Ciutats Vivibles és una construcció col·lectivael llibre, el documental, les jornades, els acompanyaments, tallers i actes. 

Hem volgut desenvolupar un treball que ens ajudés a empoderar-nos individualment i col·lectiva; fomentar xarxes i transferència d’experiències i coneixements entre moviment feminista i entitats d’àmbit veïnal; difondre la perspectiva feminista; i contribuir a aflorar la diversitat de formes de viure, moure’s i sentir la ciutat. Tot això, posant en relació Barcelona, d’altres ciutats de Catalunya i del continent Americà. I aconseguir, així, donar llums, més que no pas ser exhaustives, sobre els aspectes escollits per al nostre treball, a partir de les diferències que creuen les nostres vides.

Si us interessa, trobareu els materials en aquest bloc. I si voleu programar un docu-fòrum, presentar el llibre, fer un seminari, un taller o simplement posar-vos en contacte amb nosaltres, escriviu a: ciutatsvivibles@entrepobles.org

Perquè la ciutat som nosaltres. Apropiem-nos-la, transformem-la, revisem-la i exigim allò que considerem. Per a fer-ho, escollim donar centralitat a les pràctiques feministes i ecologistes per una nova ciutadania (la cuidadania). Omplim els nostres ulls de la diversitat que ens habita, i aboquem-la sobre la ciutat.